Hurma; sıcak iklimlerde yetişen önemli sosyo-ekonomik,
kültürel ve faydalı besin değerlerine sahip olan hurma ağacının meyveleridir. İçerisinde
ana bileşenleri arasında karbonhidrat (diyet lifleri), protein, yağ, mineral,
vitamin, fenolik asit ve karotenoidler bulunur. Hurma meyvesinde ana
fonksiyonel karbonhidrat türleri: β-glukan, selüloz
ve fruktan gibi diyet lifleridir.
Hurmanın sağlığa yararları nelerdir?
Hurmanın yüksek besin değeri ve içerdiği biyoaktif
bileşenler sayesinde antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar,
antimutajenik, gastroprotektif, hepatoprotektif, nefroprotektif, ve bağışıklık
sistemini aktive edici özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.
Antioksidanların otoimmün hastalıklar başta olmak üzere
kronik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Birçok sağlık
yararı bulunan bu meyve yüksek lif içeriği sayesinde vücut sağlığını
desteklemektedir.
Hurma süt sağlığını destekler
Oksitosin, doğumda kas kasılmasını uyaran bir hormondur. Modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı ilaç olarak kullanılır. Hurmada bolca oksitosin bulunur ve bu hormon doğumdan sonra süt salınımını da uyardığından emziren annelerin süt salgısını arttırmaları için hurma yemeleri son derece uygundur. Hurma diğer meyvelere oranla yoğun miktarda lif içerir. Lif, sindirim sisteminin sağlığı için en önemli besin maddelerindendir. Lifli besinler bağırsakların artık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. 100 gr. (5-6 adet) hurma günlük lif ihtiyacının yüzde 30’unu tek başına karşılayabilmektedir.
Kalp sağlığını destekler, antikanser özellik taşır
Araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamini ve magnezyum
mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu göstermiştir. B6 vitamini vücutta
magnezyum minerali ile sinerjik çalışır ve kas fonksiyonunda önemli rol oynar.
Hurmanın içerdiği selenyum minerali antioksidan bir mineraldir. Ciddi bir
kanser koruyucudur ve yine antioksidan bir vitamin olan E vitamininin de
vücutta işlev görmesi için gereklidir. Vücutta magnezyum minerali ile birlikte
çalışan E vitamini kasların çalışmasında önemli rol oynar. Kas fonksiyonlarını
korurken ayrıca kalp sağlığını da destekler.
Ara öğünler için birebir tercih
Hurma, önerilen porsiyonlarda tüketildiğinde içeriğindeki
lifler sayesinde kan şekerini aniden yükseltmez ve dengeli bir öğün içeriğiyle
tüketildiğinde kan şekerini regüle ederek tokluk sağlar. Gün içinde aç karna 2-3
adet hurma 1 porsiyon meyve değişimi olarak diyette tercih edilebilir.
Cildi güzelleştirmeye yardımcı
Hurmanın antioksidan içeriği ve biyoaktif bileşenleri
sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bu sayede dokusu yenilenen cilt
daha dinç bir görünüme ulaşır. B vitamininden de zengin olan hurma, bu
özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların daha hızlı onarılmasına
destek olur.
Kalp sağlığını koruyor
Kan basıncını (tansiyon) dengeleyen ve kalp ritmini
düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma; kolesterol
içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Güçlü bir
antioksidan olması sayesinde kalp dostudur.
Hafızayı güçlendiriyor
A ve B vitamininden zengin olması ve içerdiği yüksek
miktardaki magnezyum sayesinde hafızanın güçlenmesini destekliyor. Bu durum,
özellikle yaşlılık ve çocukluk döneminde düzenli hurma tüketiminin hafıza
güçlenmesinde yararlı etkileri olabileceğini düşündürüyor.
Zayıflamaya yardımcı oluyor
Lif oranın yüksek olması, midede uzun süre kalarak sindiriminin
yavaş olmasını sağlıyor. Böylece kendimizi daha uzun süre tok hissederek, besin
tüketimini azaltmış oluyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş içerdiği
yüksek orandaki potasyum ve demir minerallerinin de metabolizmayı hızlandırıcı
etkileriyle kilo verme sürecinde yardımcı olduklarına dikkat çekerek, “Ancak
unutmamak gerekir ki 4 adet hurma bir porsiyon meyveyle eşdeğer olup, ortalama
60 kalori içeriyor. Dolayısıyla özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat
ederek tüketilmesi gerekiyor.” diyor.
Enfeksiyon riskini düşürüyor
Hurma içeriğindeki A ve C vitamini sayesinde vücudu zararlı
bakterilerden koruyan güçlü bir antioksidan meyvedir. Yüksek besin değerinin
yanında, bağışıklık sistemini güçlendiren selenyumdan da zengin olması
antioksidan etkisini arttırıyor.
Sindirim sistemini düzenliyor
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma yüksek lifli
meyvelerin başında gelmektedir. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de
bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin
düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi
hastalıkları riskini azaltmaya destek olur.
Gözlerimizin dostu
Hurma, göz dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta
Karoten gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak gece körlüğü gibi
rahatsızlıkların oluşum hafifletmeye yardımcı olur.
Kansızlığa karşı etkili oluyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş hurmanın düzenli
tüketiminin kansızlık riskini de düşürdüğüne işaret ederek şunları söylüyor:
“İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor.
Bu sayede kansızlık riskini düşüyor ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören
kişilerde de tedavi sürecini hızlandırıyor. İçerdiği demirin yanı sıra kırmızı
kan hücrelerinin üretimini arttıran B2 ve B3 vitaminleri hurmada bolca
bulunuyor. Demir eksikliği yaşayan kişilerin günlük 4 adet hurma tüketmeleri
öneriliyor.”
Kemik sağlığına etkisi
Kalsiyum ve fosfattan zengin olan hurma kemik sağlığını
destekliyor. Kemik yumuşaması, kemik erimesi gibi çeşitli vitamin ve
minerallerin eksikliklerinden dolayı gelişebilecek kemik hastalıklarının hafifletilmesinde
yardımcı oluyor.