Hurmanın faydaları nelerdir?

Hurmanın faydaları nelerdir?

Hurma; sıcak iklimlerde yetişen önemli sosyo-ekonomik, kültürel ve faydalı besin değerlerine sahip olan hurma ağacının meyveleridir. İçerisinde ana bileşenleri arasında karbonhidrat (diyet lifleri), protein, yağ, mineral, vitamin, fenolik asit ve karotenoidler bulunur. Hurma meyvesinde ana fonksiyonel karbonhidrat türleri: β-glukan, selüloz ve fruktan gibi diyet lifleridir.

Hurmanın sağlığa yararları nelerdir?

Hurmanın yüksek besin değeri ve içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, antimutajenik, gastroprotektif, hepatoprotektif, nefroprotektif, ve bağışıklık sistemini aktive edici özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Antioksidanların otoimmün hastalıklar başta olmak üzere kronik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Birçok sağlık yararı bulunan bu meyve yüksek lif içeriği sayesinde vücut sağlığını desteklemektedir.

Hurma süt sağlığını destekler

Oksitosin, doğumda kas kasılmasını uyaran bir hormondur. Modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı ilaç olarak kullanılır. Hurmada bolca oksitosin bulunur ve bu hormon doğumdan sonra süt salınımını da uyardığından emziren annelerin süt salgısını arttırmaları için hurma yemeleri son derece uygundur. Hurma diğer meyvelere oranla yoğun miktarda lif içerir. Lif, sindirim sisteminin sağlığı için en önemli besin maddelerindendir. Lifli besinler bağırsakların artık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. 100 gr. (5-6 adet) hurma günlük lif ihtiyacının yüzde 30’unu tek başına karşılayabilmektedir.

Kalp sağlığını destekler, antikanser özellik taşır

Araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamini ve magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu göstermiştir. B6 vitamini vücutta magnezyum minerali ile sinerjik çalışır ve kas fonksiyonunda önemli rol oynar. Hurmanın içerdiği selenyum minerali antioksidan bir mineraldir. Ciddi bir kanser koruyucudur ve yine antioksidan bir vitamin olan E vitamininin de vücutta işlev görmesi için gereklidir. Vücutta magnezyum minerali ile birlikte çalışan E vitamini kasların çalışmasında önemli rol oynar. Kas fonksiyonlarını korurken ayrıca kalp sağlığını da destekler.

Ara öğünler için birebir tercih

Hurma, önerilen porsiyonlarda tüketildiğinde içeriğindeki lifler sayesinde kan şekerini aniden yükseltmez ve dengeli bir öğün içeriğiyle tüketildiğinde kan şekerini regüle ederek tokluk sağlar. Gün içinde aç karna 2-3 adet hurma 1 porsiyon meyve değişimi olarak diyette tercih edilebilir.

Cildi güzelleştirmeye yardımcı

Hurmanın antioksidan içeriği ve biyoaktif bileşenleri sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bu sayede dokusu yenilenen cilt daha dinç bir görünüme ulaşır. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların daha hızlı onarılmasına destek olur.

Kalp sağlığını koruyor

Kan basıncını (tansiyon) dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma; kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalp dostudur.

Hafızayı güçlendiriyor

A ve B vitamininden zengin olması ve içerdiği yüksek miktardaki magnezyum sayesinde hafızanın güçlenmesini destekliyor. Bu durum, özellikle yaşlılık ve çocukluk döneminde düzenli hurma tüketiminin hafıza güçlenmesinde yararlı etkileri olabileceğini düşündürüyor.

Zayıflamaya yardımcı oluyor 

Lif oranın yüksek olması, midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlıyor. Böylece kendimizi daha uzun süre tok hissederek, besin tüketimini azaltmış oluyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş içerdiği yüksek orandaki potasyum ve demir minerallerinin de metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle kilo verme sürecinde yardımcı olduklarına dikkat çekerek, “Ancak unutmamak gerekir ki 4 adet hurma bir porsiyon meyveyle eşdeğer olup, ortalama 60 kalori içeriyor. Dolayısıyla özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat ederek tüketilmesi gerekiyor.” diyor.

Enfeksiyon riskini düşürüyor

Hurma içeriğindeki A ve C vitamini sayesinde vücudu zararlı bakterilerden koruyan güçlü bir antioksidan meyvedir. Yüksek besin değerinin yanında, bağışıklık sistemini güçlendiren selenyumdan da zengin olması antioksidan etkisini arttırıyor.

Sindirim sistemini düzenliyor

100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma yüksek lifli meyvelerin başında gelmektedir. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltmaya destek olur.

Gözlerimizin dostu

Hurma, göz dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta Karoten gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak gece körlüğü gibi rahatsızlıkların oluşum hafifletmeye yardımcı olur.

Kansızlığa karşı etkili oluyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş hurmanın düzenli tüketiminin kansızlık riskini de düşürdüğüne işaret ederek şunları söylüyor: “İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu sayede kansızlık riskini düşüyor ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırıyor. İçerdiği demirin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttıran B2 ve B3 vitaminleri hurmada bolca bulunuyor. Demir eksikliği yaşayan kişilerin günlük 4 adet hurma tüketmeleri öneriliyor.”

Kemik sağlığına etkisi

Kalsiyum ve fosfattan zengin olan hurma kemik sağlığını destekliyor. Kemik yumuşaması, kemik erimesi gibi çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliklerinden dolayı gelişebilecek kemik hastalıklarının hafifletilmesinde yardımcı oluyor.